Manele

- 27214 vizualizari
Manele

Manelele constituie un fenomen muzical foarte indrãgit in Romania, chiar dacã puțini recunosc acest lucru, având la bazã ritmuri balcanice, linia melodicã si textulintra în sufletul oricãrui ascultãtor chiar de la prima audiție pentru cã manelele sunt inspirate din viața realã.
În România exista un numãr semnificativ de ascultatori ai acestui gen de muzicã, apreciat în special de tineri. Fenomenul este prezent și în alte țãri dar sub alte denumiriex: Bulgaria ( chalga), Serbia (turbo-folk), Albania (tallava), Grecia (laika) și în Turcia (arabesk, havasi).
Istoria manelei

Referițe la genul manelelor apar în texte românești care dateazã încã din secolul al XIX-lea. Însã manelele vechi, ce fac parte din folclorul românesc, nu au nici o legaturã cu manelele actuale. Deși au același ritm inconfundabil, diferã enorm ornamentarea melodicã, universul liric și stilul de aranjament instrumental, cele vechi fiind interpretate de taraf tradițional (țambal, contrabas), iar cele noi sunt orchestrate cu instrumente moderne, la nivelul cerințelor echipamentelor de sunet prin care sunt ascultate. Una din cele mai cunoscute manele de tip vechi este “Șaraiman si șaraiman” a interpretei de muzicã lãutareascã autenticã Romica Puceanu. Manelele ei sunt considerate de criticii de folclor ca facând parte din capodoperele folclorului românesc, drept urmare, Maneaua este o laturã a folclorului românesc.

"Ceremonii La Superlativ" vã pune la dispoziție cei mai renumiți interpreți de manele din Romania: Formația de Aur "Dan Bursuc" și Sorin Copilul de Aur; Adi de Adi; KristiYana; Lele; Florin Salam;  Adrian Minune; Sorinel Puștiu; Vali Vijelie; Adi de la Vâlcea; Jean de la Craiova; Elvis; Dan și Elis Armeanca; Dorel de la Popești; Nicolae Guțã; Babi Minune; Ștefan si Narcis din Bãrbulești; Petricã și Ionuț Cercel; Liviu Puștiul; Liviu Mititelu; Cristi Nucã; Mihai Nãmol; Oacã din Craiova; Gicuțã din Apãrãtori; Rãzvan de la Pitești; Prințesa de Aur;  Denisa; Viorel de la Constanța; Viorel din Apãrãtori; Mili din Timișoara; Dorin Covaci; Florin Mitroi.
Dacã aveți un interpret indrãgit, neprecizat in lista de mai sus, contactați-ne la numerele afișate pe site și rãspundem la toate cerințele dvs.

De asemenea "Ceremonii La Superlativ" are contacte și cu interpreți internaționali, rãspundem cerințelor dvs. fãrã îndoialã

Galerie Foto

Click to share thisClick to share this